Начало > Полезно > Кожа
|Кожа| Размери дрехи| Термини | Размери на шлемове | Материи, влакна и технологии |
Естествената кожа е натурален продукт, който на практика не е нищо повече от една обработена животинска кожа. Тя представлява особен вид материал, който е мек, гъвкав и “диша” и поради това дрехите, изработени от него са изключително удобни за носене. Нужно е да се отбележи, че дрехите от кожа пазят човешкото тяло от вятър и студ по естествен начин.  Тези качества правят естествената кожа желан и дори предпочитан материал при производството на мотоциклетното защитно облекло.

Продуктите, произведени от естествена кожа обаче се нуждаят и от специални грижи, така че техният “живот” да се удължи и така да се употребява по-дълго. Предлагаме ви няколко съвета за поддръжката на дрехите, изработени от естествена кожа:

Първо и най-важно – след закупуването и преди носенето на дрехи от естествена кожа е нужно те да се обработят (напръскат) със специален препарат против зацапване и дъжд. На пазара има многобройни марки подобни препарати, така че изборът е голям и до голяма степен зависи от качествата му, описани от производителя и приложимостта му към конкретния продукт от естествена кожа. Процедурата на напръскване с подобен препарат трябва да се повтаря периодично (примерно – веднъж месечно) за дълготрайност на ефекта.

Второ – съхранението на дрехи от естествена кожа трябва да се извършва в сухи, проветриви помещения; нужно е също дрехите да са провесени на закачалка (а не поставени хоризонтално!) и за предпочитане – да не са в найлонови опаковки.

Трето – по принцип, избягвайте да носите дрехи от естествена кожа по време на дъжд, но ако това все пак се случи, изсушете ги на стайна температура и след като са отново сухи, ги третирайте наново с препарата против дъжд. Не оставяйте дрехи от естествена кожа да съхнат на силно слънце, не ги сушете чрез нагряване от електроуреди и др., тъй като естествената кожа е силно чувствителна към нагряване.

За поддръжката на дрехи от естествена кожа (БЕЗ НАБУК!) е нужно периодично да се почиства от повърхностните замърсявания с вода и подходящ за целта сапун. За поддръжката на дрехи от набук и сюид е нужно да следвате указанията на производителя, дадени на етикета. За поддръжката на дрехи от естествена кожа, третирана с ПАРАФИН трябва да се обърнете към специализирано за целта химическо чистене, тъй като този вид кожа подлежи единствено на почистване със специални препарати и по специален метод от квалифициран специалист.


 
 
© 2006 MotoGarderob.