IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш редактор на Vogue си навлече гнева на PETA заради палто от горила

20 януари 2014 15 00

Даян Пернет се оправдава, че маймуната така или иначе си била мъртва

Даян Пернет с прочутото си скандално палто от горила. Снимка:  Street Style Second

Даян Пернет с прочутото си скандално палто от горила. Снимка: Street Style Second

Известна модна редакторка предизвика противоречиви вълнения, след като се появи с палто от горила на Седмицата на модата в Париж. Даян Пернет, която по произход е американка, но от години живее във френската столица, втрещи много гости и предизвика гнева на организацията за защита на животните PETA, след като блесна на червения килим с винтидж палто от защитения от закона вид животни, съобщи Асошиейтед прес.

Законите, защитаващи горилите по света, са различни, като във Великобритания има забрана да се експлоатират по какъвто и да е начин, но в Америка няма такива ограничения. Това не попречи на PETA да заклейми акта на Пернет като брутален и жесток.

Представител на организацията заяви пред MailOnline: „Това е една отвратителна промоция на насилие на една кървава индустрия, която обгазява, одира и убива с електричество различни животни, заради нищо повече от една нелепа „визия“. Без значение дали са убивани вчера или преди десетки години, носенето на кожата им изпраща посланието, че нещо съвсем неприемливо е някак извинимо, а това не е така“.

Даян позира с коментираното палто през 2011 г. Снимка: Instagram

Думите дойдоха след обяснението на г-жа Пернет, че палтото ѝ е подарък отдавна и тя го е носила и през 2011 г. Бившата колумниска на френския Vogue и настоящ филмов директор и моден редактор обясни следното: „Не ям червено месо от десетки години, но не се чувствам зле, когато нося винтидж палто от горила на дизайнерката г-жа Пърл'с, която, искам да подчертая, е строга вегетарианка и собственичка на палтото. Освен това държа да е ясно, че горилата, използвана за направата му, е била мъртва от години и без значение дали кожата ѝ е одрана, тя пак е щяла да бъде мъртва“.

Редакторката поясни още, че тя не би сложила палтото, ако то не е било винтидж и че като цяло няма проблем да носи кожи от животни, които не са застрашени.

„Знам, че трябва да се чувствам зле, но всъщност не се чувствам така. Нося постоянно кожени обувки, които нямат косми по себе си, така че каква е разликата между обработената кожа и носенето на необработена?“, опита да защити постъпката си Даян.

Пернет показва, че няма нищо против горилите. Снимка: Instagram

За да докаже колко е привързана към своето палто, Пернет пусна серия снимки в Instagram, на които се вижда, че този сезон тя почти не се е разделяла с връхната дреха на различни светски събития.

Маймунската кожа става популярна през 30-те години на миналия век, покрай работата на сюрреалистичната дизайнерка Елса Шиапарели. „През 1930 година рекламният и модният свят определят маймунската кожа като модерна, дръзка и изискана“, твърди музеят FIDM в Лос Анджелис.

Горилата е животното, което е най-близко до хората, като 98 % от ДНК-то му съвпада с това на човека. Три от четирите вида горили са категоризирани като „критично застрашени“, а една като „застрашена“. В Африка популацията на тези маймуни в момента е около 104 020 животни. В много пазари по света продажбата на кожи от горила е забранена, като изключително строги в тази насока са законите във Великобритания. През 2006 г. един от участниците в британския Big Brother за малко не бе арестуван, след като стана ясно, че притежава яке от горила.

Някои палта от голямата маймуна все още могат да се закупят на цена от около 500 долара.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари