ЖИЛИЩА

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ ИНТЕРИОР ДЕКОРАЦИЯ

интериор

Мебелите превръщат жилището в дом!

Видове покрития на меката мебел и съвети за поддръжката им

Мебелите създават индивидуалност и уют на всяко помещение. Различните моделиа мебел – дивани, кресла, лежанки, чрез своите тъкани и цветове пресъздават нашите настроения и възприятия за околния свят. Те трябва да са удобни, практични, ефектни и да превърнат празното жилище в истински дом.

Искаме да ни служат възможно най-дълго, но умеем ли да се грижим за тях? За да бъдат правилни грижите ни, трябва да познаваме спецификата не само на конструкцията на мебелите, но и техните покрития.

Естествената кожа:

Топлина при допир, активно “дишане” и износоустойчивост: това са качествата на естествената кожа. Тя е естествен материал, който придава луксозност на изделията. Различните видове кожи се различават по начин на обработка, произход и външен вид. Съответно и поддръжка им е съвсем различна.

Необходимо е тапицираните с естествена кожа мебели да се почистват редовно с кожена кърпа, леко навлажнена с газирана вода, но без силно триене. Така порите се почистват, прахта и мръсотията се отстраняват. Веднъж годишно може да се третира с крем за кожа, който не съдържа мазнина. Кожата може отчасти сама да отхвърля някои по-малки петна. Затова е препоръчително малко видимите петна да не се отстраняват със сила, а за по-сигурно, проверявайте действието на почистващия препарат на някое скрито място преди използването му.

Течности се почистват с абсорбираща кърпа или хартия, но без търкане. Мръсни петна, включително от храни и мазнини, могат да се остранят с разтворен във вода неутрален сапун. При проблемни петна (напр. мастило от химикал) е добре да се извика специалист, но в никакъв случай да се използва ацетон или друг разтворител.

Изкуствена кожа:

Не само изгодни: изкуствените кожи са също и удобни. Изключителната мекота, високата устойчивост на триене и лесната поддръжка и почистване са предимствата на този вид материали.

За поддръжка просто редовно почиствайте с кърпа, навлажнена с хладка вода. Особено подходяща е кърпа от микрофибър.  Да не се използват препарати, съдържащи мазнини . Засъхнали петна (включително храни и мазнини) могат да се изчистят с кърпа, навлажнена с разтвор от хладка вода и неутрален сапун. Разляти течности трябва веднага да се попият, но без търкане. И за този тип кожа важи правилото, че при проблемни петна е най-добре да се допитате до специалист.

Микрофибър

Най-фино качество: тази фина синтетична материя “подкупва” освен с мекия си кадифен допир,  с високата си износоустойчивост, неподатливостта на мачкане и интензивните си цветове. Други плюсове са: “дишащата” материя; не попива вода или петна, много лесно се поддържа и почиства. Добре е един път месечно да се изчетква дивана с четка за дрехи. Може от време на време да се отстранява прахта с прахосмукачка – с накрайника за завеси.

Петна от какао, червило, мастило, мазнини, флумастер и смоли се почистват с разтвор от хладка вода и шампоан. Разляти течности като бира, вино, сокове или алкохол се подсушават и се забърсва с кърпа, напоена с горепосочения разтвор. Петна от кръв или яйца първоначално се попиват с кърпа и студена вода, а после мястото се забърсва с кърпа, напоена в разтвор от студена вода и шампоан.

Ръжда и засъхнала кръв се почистват с бяла кърпа, напоена с разтвор от лимонена киселина (1 с.л. в 100 мл. вода) като се забърсва от средата към края на петното. Петна от восък в никакъв случай да не се третират с гореща ютия! Втвърденият восък се отделя внимателно и едва тогава мястото се почиства с 90% етилов спирт. При много проблемни петна - повикайте специалист.


Гладки тъкани:

Материи, които все още впечатляват: изтъкани по традиционен начин и за разлика от велурените тъкани, с гладка повърхност /без мъх/. Най-устойчивите от този тип тъкани са тези на основата на полиакрил и полиестер. Грижите са този тип облицовки са същите както при микрофазер.

Поддръжка на механизмите:

Не пренебрегвайте поддръжката на механизмите. Не е толкова трудоемка: от време на време забърсвайте праха на механизмите и капнете по 1-3 капки масло. Избягвайте несъобразното или прекалено натоварване.

 

 

 

 

 

 

интериор

 
 

 

Мека мебел

Мека мебел "Ванеса"
Холна гарнитура българско производство

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

© 1994 - 2020 jilishta Products. All rights reserved. Reklama