Last news in Fakti

8 Април, 2014 11:26 13 411 4

Корици на книги от човешка кожа (СНИМКИ)

  • книга-
  • кожа-
  • човек-
  • харвард-
  • университет

Харвардският университет е един от най-престижните висши учебни заведения в света. Той е известен с това, че „създава” най-много милиардери в един випуск, а също така и със своята безценна библиотека, която е най-голямата академична библиотека в САЩ и третата по големина в страната.

Именно библиотеката, и по-конкретно някои съхранявани в нея книги, й донесоха лоша слава в последно време. Причината е, че бяха намерени ръкописи, за чието създаване е използвана човешка кожа. Към момента учените са намерили три книги, за които се смята, че кориците са от кожа плът. Изследване показва, че за подвързването на една от книгите кожата е съдрана от жив човек, което прави историята още по-ужасяваща. Съдържанието на книгите са сборник с римска поезия, трудове на френски философи и трактат за испанското законодателство през Средновековието.

От библиотеката в Харвард уточняват, че използването на човешка кожа за подвързване е било доста разпространено през XVII век като това се е правело най-вече на учебници по анатомия.

Интересно е да се отбележи, че „ужасните” книги се превърнаха в истински хит сред студентите от Харвардския университет. За да прекъсне всякакви спекулации и съмнения ръководството на висшето учебно заведение поръча да бъде направена експертиза на въпросните книги. Резултатите показват, че корицата на една от тях действително е от човешка кожа. От ръководството обаче заявяват, че нямат намерение да се разделят с нея, нито пък да я използват като рекламен материал за популяризиране на университета, особено като се има предвид, че намерената книга вероятно не е единствената с корица от човешка кожа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Тенев

    3 1 Отговор
    не знам какви източници ползвате, но тези книги се оказаха, че са от овча кожа.

    Коментиран от #2

  • 2 qwerty

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен Тенев":

    Едни от книгите са от очва кожа, но другите са от човешка. Така пише в един материал от британската преса.
  • 3 Veselin Todorov

    0 0 Отговор
    Книгата на втората снимка ми прилича на джобното тефтерче на един много известен в Русе частен съдебен изпълнител.
    В неговия офис има цяла библиотека с такива класически произведения на литературата.
  • 4 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    САТАНИНСКО Е