Царска козина: как да изберем правилните кожи от самур

изберем

Sable винаги е знак за просперитет и лукс, следователно, за да не се заблуждавате с избора на суровини за една и съща козина от мечтите, кор. IA YakutiaMedia се обърна към експерти от Акционерното дружество за изкуства и занаяти "Сардаана". Продуктите на фабриката са известни с доброто си качество и добро качество, тъй като тук работят опитни и квалифицирани специалисти, един от които е инженер-конструктор Елена Томская. Тя работи във фабриката на Сардаана от 16 години и е добре запозната с всички тънкости на козината.

Избор на кожи

Според специалиста козината от самур има различни цветове и сиво. Колкото по-тъмна и сива е, толкова по-луксозна, по-богата и съответно по-скъпа е козината: "Соболът има четири цвята - тъмен, тъмен светъл, светъл и много светъл. В Якутия тъмни и сиви соболи се срещат в Олекмински и Алдан региони, на север се срещат соболи със светъл цвят. Интересно е, че тъмният самур винаги е с по-малък размер и косата му е по-тънка от тази на светлия. Светлият цвят винаги е пухкав, а самурът е по-голям по размер . ".

изберем

Царска козина: как да изберем правилните кожи от самур. Снимка: Мичил Яковлев

изберем

Царска козина: как да изберем правилните кожи от самур. Снимка: Мичил Яковлев

кралска

Царска козина: как да изберем правилните кожи от самур. Снимка: Мичил Яковлев

кралска

Царска козина: как да изберем правилните кожи от самур. Снимка: Мичил Яковлев

Трябва да се отбележи, че кожите на дивия самур могат да бъдат различни. Следователно, бракът е често срещан, дори и на търг. Никой не е имунизиран от това.

Когато избирате кожа, първата стъпка е да обърнете внимание на линията на косата. Кожата на зрял самур трябва да бъде блестяща и копринена. Косата трябва да се усеща, да се пени в различни посоки. Ако има плешивост, то веднага се вижда. Качеството на покритието зависи от превръзката. При тежко месо, косменият фоликул може да бъде повреден, поради което козината ще се разлее.

След това трябва да извадите кожата и да обърнете внимание на плътта. Не трябва да се повреди. Ако животното е било застреляно, тогава кожата ще бъде в дупки, а вълната на малки цепки. Това вече е брак.

Ако кожата е свежа, тя трябва да е бяла и еластична. Старата кожа изглежда различно - изтъркана и изцапана.

козина

Царска козина: как да изберем правилните кожи от самур. Снимка: Мичил Яковлев

Както бе споменато по-горе, самур със сива коса е един от най-луксозните видове козина. "Перфектен комплект сив и тъмен самур е рядкост. На търга най-тъмният и най-качествен самур се нарича най-добрата партида. Една такава кожа струва около 50 хиляди рубли. Вземаме средно тъмната, възможно най-близо до то ", добави експертът.

Както отбеляза Елена Томская, оцветената самурова козина не е нито добра, нито лоша: „Работим предимно с естествена кожа. По някаква причина хората имат такъв стереотип, че ако козината е боядисана, значи тя е задължително стара. Но това не е така. Например купуваме кожи от рибар. Той донесе 300 кожи, ами ние вземаме тези 300, въпреки че те не са близнаци и не се съчетават в една партида. Няма 300 кожи близнаци, те трябва да бъдат съчетани с всеки друго. Следователно има такава практика, когато трябва да изравните цвета. Това не означава, че козината е боядисана, не ".

Конкретно оцветеният самур се вижда веднага. Те имат различен блясък и друга коса става.

Има и кожи, които са абсолютно еднакви по цвят и размер, но по структура едната е лъскава, другата е матова. Не можете да ги поставите един до друг, така че трябва да обърнете внимание и на това.

Освен това трябва да търсите пукнатини, така наречените гънки. "Прегъванията се срещат при почти всички видове. В Интернет те пишат, че извивките се появяват от замърсяване, при запрашаване се получава разцепване. Но според моите наблюдения извивките се появяват върху чиста козина. Затова вярвам, че това зависи от диетата и местообитание на животното. Соболът е див, не знаем как е живял там ", - смята специалистът.

Много зависи от сезона. Самур узрява в най-тежките студове. В най-силните студове те разбиват вдишвания, след това узрява. Вносната козина е просто ефирна, а якутската козина е оценена като бита и пухкава.

"Има и самур в клетка, който се отглежда чрез селекция. Той има идеален тъмен цвят - просто мечта на всички якутски жени. Няма оплаквания относно цвета му, но той вече се различава по качество. Косата му е дълга, козината не е пухкава, гащите й са напълно течни. Първо, тя се отглежда в централна Русия, и второ, храната и настаняването й са напълно различни от дивите “, обясни експертът.

Важният момент е миризмата. Кожите не трябва да издават „животинска“ миризма. "Имаме хора в продължение на три години, които натрупват кожи у дома, те вече миришат на мазнина. Необработената козина произвежда собствени мазнини и тази мазнина започва да изяжда кожената тъкан, има плътност в кожата, така че кожите започват да се разкъсват . Поради това е по-добре да не отлагате шиенето на продукта. Или да съхранявате кожи в хладилници с кожа. Що се отнася до крайния продукт, трябва да се подчертае, че една стара козина ухае ужасно. Самият продукт състарява и абсорбира парфюм, тази смес дава ужасни аромати ".

Предаваме за шиене

За идеална козина кожите трябва да се набират от голям брой самури. Хората често се заблуждават, като мислят, че ако донесат 40 кожи, то точно от тези 40 кожи можете да направите добра козина. Това не е вярно. В крайна сметка тук е необходимо да се вземат предвид цветът, и блясъкът, и спадовете, и посоката на козината, трябва да се спазват много нюанси "

козина

Царска козина: как да изберем правилните кожи от самур. Снимка: Мичил Яковлев