Мода

Възможно ли е да се прави кожа от листа на ананас?

Модната индустрия и нейното устойчиво бъдеще

Възможно ли е да се прави кожа от листа на ананас?

Снимки: theday.co.uk, womenstuff.co.za, yankodesign.com, Pinterest

Тъй като модната индустрия отдавна се е насочила към по-устойчиво бъдеще и в нея все повече се използват иновативни веган материи. Редица марки, включително и Stella McCartney, която създаде "веган" кецове с Adidas, избират да работят с биоразградими материали, за да помогнат за опазването на планетата. Във време, в което голяма част от хранителните продукти могат да се отглеждат в лаборатории, защо не и модната индустрия да се възползва от това.

Един от най-използваните материали през есента и зимата – кожата, може да бъде веган. Най-модерната биокожа в момента се произвежда от ферментираща мая, която създава вещество, подобно на колаген, което може да бъде превърнато в биоразградим материал с вид на кожа. Такъв тип материя може да се създаде и от листа от ананас. На испански език и думата "ананас", и копринената "прежда", която се извлича от листата му е piña. А Pinatex е името на компанията, стояща зад иновативната кожа от листа от ананас. Точно тази кожена материя бе включена и в последната колекция на H&M Conscious Exclusive и марката беше отличена с наградата PETA Progress

Аналог може да се търси в кожата от гъби – Mylo. Тя се получава от вещество, наречено Mycelium, което е част от структурата на гъбите. Тази материя е органична, напълно биоразградима и нетоксична за околната среда. 

Иновативните методи на коприната също не са за пренебрегване. Orange Fiber произвежда първия в света материал, направен изцяло от портокалови кори. Те се обработват така, че да образуват копринена целулозна "прежда", която имитира перфектно текстурата на коприната. 

С напълно ясна представа за бъдещето е и AlgiKnit Inc. Това е компания за биоматериали, която е разработила прежда от водорасли, растящи в студени крайбрежни води, предимно в Северното полукълбо. Изцяло биоразградима и имитира текстурата на памука. Етичният бранд Pangaia, фаворит на Джъстин Бийбър и Фарел Уилиамс, също използва предимно прежда от водорасли за елегантните си кройки, а пухените им палта нямат нищо общо с животните – пухът е направен изцяло от сушени диви цветя. 

 

Меган Маркъл също помага за развитието на устойчивата мода